Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Adevărul și Povestea locuiau unul lângă altul, în același sat și erau cei mai buni prieteni. Povestea se plimba pe ulițele acelui sat și toată lumea o iubea – le plăcea să o privească venind, le plăcea să se oprească pentru a asculta orice avea ea să le spună. Povestea avea o mulțime de prieteni. Adevărul, pe de altă parte, ei bine, Adevărul se plimba prin sat la fel de gol cum a fost lăsat pe pământ. Oamenii nu știau ce să facă – îl vedeau pe Adevăr și nu știau cum să-și întoarcă privirea mai repede. Mulţi  traversau repejor pe partea cealaltă. Nimeni nu vroia să se împrietenească cu el. Iar el devenea din ce în ce mai trist. În cele din urmă s-a dus la cea mai bună prietenă pe care-o avea, Povestea, și i-a spus:

—Nu știu ce să mă mai fac! Nimeni nu vrea să vorbească cu mine!

Povestea şi-a trecut privirea peste Adevăr de sus până jos și de jos în sus și i-a spus:

—Știi ceva, tu ai nevoie de niște haine! Vino cu mine!

L-a dus pe Adevăr la etaj unde își ținea ea garderoba. A deschis ușile dulapului și i-a spus:

—Am o mulțime de haine. Sunt sigură că vei găsi ceva ce poți purta.

Adevărul a început să cerceteze cu neîncredere toate acele haine și nu-și putea crede ochilor câtă culoare, câtă varietate și câtă frumusețe se găsea acolo. Mantale de mătase fină, rochii elegante din catifea multicoloră și dantele fine. A clătinat din cap privind toată bizareria și fantezia din acel dulap. În cele din urmă, s-a oprit asupra unei perechi de pantaloni negri și a unei cămăși negre. Chiar înainte de a pleca, a întins mâna și și-a luat un șal roșu aprins, din pene de gâscă.

A luat-o în jos pe scări, a ieșit în stradă și, ce să vezi, de data asta oamenii chiar vroiau să vorbească cu el. Veneau înspre el, îl întrebau „Ce-ai mai făcut în ultimul timp?” şi ascultau cu atenție ceea ce avea el de spus. După o vreme, Adevărul avea aproape la fel de mulți prieteni ca Povestea. Pentru că, până la urmă, nimeni nu dorește Adevărul gol-goluț… trântit drept în față.

Adevărul și Povestea, o poveste evreiască, traducere şi adaptare după Lorraine Hartine