Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Un brahman* și soția lui au hotărât să plece într-o călătorie. Ca să se asigure că nu le fura nimeni micile lor economii în valoare de șapte sute de rupii, au vorbit cu un prieten bancher să depună acești bani la banca acestuia. Deoarece bancherul i-a refuzat de mai multe ori, când în cele din urmă a acceptat să le păstreze banii, brahmanului și soției lui le-a fost rușine să-i mai ceară și chitanță pentru asta.

Când s-au întors din călătorie, brahmanul i-a cerut bancherului cele șapte sute de rupii înapoi, dar bancherul cel necinstit i-a spus:

—Nu-mi amintesc să fi primit vreun ban de la tine!

Brahmanul a pornit-o trist spre casă. Pe drum, o bătrână bogată l-a auzit oftând de tristețe și l-a întrebat:

—Ce ţi s-a întâmplat de eşti aşa necăjit, sărmane om?

Aflând povestea, bătrâna a ticluit repede un plan cu care să-l ajute să-și primească banii înapoi. Ea i-a spus brahmanului:

— Întoarce-te mâine la ora două la bancă și cere-i din nou bancherului banii. Voi fi și eu acolo, dar trebuie să te prefaci că mă cunoşti.

În ziua următoare, bătrâna s-a dus la bancher cu câteva minute înainte să sosească brahmanul și i-a spus:

—Aş vrea să las în păstrare la banca dumneavoastră aceste bijuterii valoroase. Eu voi fi plecată o vreme să-l caut pe soțul meu. Nu mai ştiu nimic de el. Trebuia să se întoarcă de multă vreme dintr-o călătorie, dar nu mai apare.

În acel moment, a sosit brahmanul, care și-a cerut din nou cele şapte sute de rupii. De data asta bancherul i-a dat banii fără nici o problemă. După câteva clipe, în încăpere a intrat și menajera bătrânei, care a anunțat-o:

—Soțul dumneavoastră tocmai s-a întors acasă!

Așa că bătrâna și-a luat bijuteriile înapoi, iar brahmanul a plecat și el cu banii lui.

Întrebare: Ce anume l-a făcut pe bancher să se răzgândească și să-i dea brahmanului banii înapoi?

Răspuns: Bancherul era nerăbdător să pună mâna pe bijuteriile femeii. El nu dorea ca ea să vadă că el îşi înşela clienţii şi să-i fie frică să-i mai lase bijuteriile în păstrare.

*Brahmanul este un preot hindus.

O poveste din India, adaptată după povestitorul George Shannon