Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Într-un sat trăia odată un croitor sărac. Croise paltoane pentru mulţi oameni, dar niciodată pentru el însuşi, deşi nu era ceva ce să-şi dorească mai mult pe lume decât un palton. Nu avusese niciodată bani suficienţi să cumpere un material pe care să-l pună deoparte pentru el, fără să facă din el ceva de vânzare.

Dar a strâns şi a strâns, puţin câte puţin, şi în cele din urmă a strâns suficient. A cumpărat materialul şi l-a tăiat cu grijă, ca să nu risipească nimic. A cusut paltonul care i-a venit ca turnat. Era mândru de el. Îl purta şi când nu era deloc frig, ci doar puţin răcoare. L-a purtat până s-a tocit de tot.

Cel puţin aşa credea, că se tocise de tot, dar când s-a uitat mai de aproape a văzut că mai rămăsese exact atâta material bun cât pentru o jachetă. Aşa că a tăiat paltonul şi a făcut o jachetă. I-a venit la fel de bine ca  paltonul şi o putea purta şi mai des. A purtat-o până s-a tocit de tot.

Cel puţin aşa părea, că se tocise de tot, dar s-a uitat din nou şi a văzut că mai rămăsese exact atâta material bun cât pentru o vestă. Aşa că a tăiat jacheta şi a cusut o vestă. A probat-o şi arăta foarte distins în ea. A purtat vesta în fiecare zi.  A purtat-o până s-a tocit de tot.

Cel puţin aşa credea, că se tocise de tot, dar când s-a uitat cu mai multă atenţie, a văzut câteva zone ici şi colo care nu erau tocite. Aşa că le-a tăiat, le-a cusut între ele şi a făcut o şapcă. A probat-o şi îi stătea foarte bine. A purtat-o şi în casă şi afară până s-a tocit de tot.

Cel puţin aşa părea, că se tocise de tot, dar s-a uitat, a văzut că mai rămăsese exact atâta material bun cât pentru un nasture. Aşa că a tăiat şapca şi a făcut un nasture. Era un nasture bun. L-a purtat în fiecare zi,  până s-a tocit de tot.

Cel puţin aşa credea, că se tocise de tot, dar când s-a uitat mai de aproape a văzut că mai rămăsese exact atâta material bun cât pentru o poveste, aşa că a făcut din el o poveste şi eu tocmai v-am spus-o.

O poveste din folclorul evreiesc din Europa de Est, adaptată după povestitorii Martha Hamilton şi Mitch Weiss