Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Dacă locuiești în climatul pădurilor tropicale ale Africii de Vest, te obișnuiești cu bâzâitul țânțarilor în serile fierbinți și umede. Chiar dacă este numai un singur țânțar și o singură persoană pe o suprafață de mărimea unui stadion de fotbal, țânțarul va găsi întotdeauna urechea persoanei respective și va bâzâi în interiorul acesteia. Dacă ți-ai dat vreodată o palmă peste obraz din cauza unui țânțar, știi despre ce vorbesc. Iată povestea care explică de ce țânțarul este atras de ureche.

Odată demult, pe vremea când Urechea era o femeie frumoasă, ajunsă la vârsta măritişului, erau mulţi pretendenți care îi făceau curte. Unii erau vietăți mai mari și unii erau vietăți mici. Unele vietăți erau vioaie și lingușitoare și altele erau mai molcome. Dar toate își arătau dragostea faţă de Ureche și își puneau în valoare calitățile; iar Urechii nu-i venea uşor să se hotărască. Atunci a venit la ea un țânțar:

—Aş dori sa fii soția mea, i-a propus el.

Urechea s-a simțit jignită de aceasta îndrăzneală.

—Privește în jurul tău, i-a spus ea. Dintre toți oamenii și toate vietățile din lume, ce te face sa crezi ca aş putea sa accept tocmai propunerea ta?

Urechea era indignată.

—Să mă căsătoresc cu tine?!! a continuat. Tu o să mori înainte de sfârșitul acestei săptămâni! Nu ești puternic, ești slab și nu mă voi căsători niciodată cu tine.

Obosită de toată aceasta cuvântare, Urechea s-a prăbușit pe scaun, făcându-și vânt cu toată forța și încercând să-și scoată Țânțarul din minte. Cât despre Țânțar, el s-a simțit rănit sufletește de cele spuse de Ureche. Era foarte jenant să ți se spună astfel de vorbe în prezenţa tuturor celorlalte vietăți care șușoteau între ele și chicoteau. De fapt, toate erau de acord cu Urechea.

„Mort înainte de sfârșitul săptămânii”, își spunea Țânțarul în gând și s-a îndepărtat zicând:

—Vom vedea noi  dacă va fi chiar aşa.

Şi de atunci, ori de câte ori Țânțarul vede Urechea, zboară către ea și îi spune:

—Bâz! Bâz! Bâz!

Ceea ce înseamnă: „Iată-mă, sunt aici, nu am murit”.

http://www.allfolktales.com/wafrica/why_mosquitoes_buzz.php