Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Eroul cărţii „Uimitoarele aventuri ale baronului Münchhausen” de Gottfried August Bürger, al cărui nume este de fapt Karl Friedrich Hieronymus, Freiherr von Münchhausen, a existat în realitate. S-a născut în anul 1720, în Bodenwerder, electoratul Brunswick-Lüneburg într-o familie nobilă.

A fost mai întâi paj, în slujba lui Anthony Ulrich al II-lea, de Brunswick-Wolfenbüttel pe care l-a urmat în Rusia în timpul războiului Ruso-Turc (1735-1739).

S-a înrolat în cadrul regimentului de cuirasieri Brunswick” unde a luptat în două din campaniile împotriva turcilor, obţinând succesiv gradele de port-drapel, locotenent şi într-un final căpitan de cavalerie. Când Anthony Ulrich a fost capturat şi ţinut în prizonierat, Münchhausen a rămas în serviciul militar al armatei ruse.

În 1744, s-a căsătorit cu Jacobine von Dunten la Pernigel (în Letonia). După retragerea din serviciul militar activ, s-a mutat împreună cu soţia în vila din Bodenwerder, unde a trăit până la moarte. Aici a câştigat renumele de mare mincinos pentru păcălelile şi poveştile sale exagerate. Curios este că, în acelaşi timp, ca şi om de afaceri era cunoscut pentru onestitatea sa.

După o căsătorie eşuată şi un divorţ costisitor, care l-a ruinat, a murit fără să lase urmaşi în anul 1797.

Preluare din Uimitoarele aventuri ale baronului Münchhausen, O călătorie plină de peripeţii – Gottfried August Burger