Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Folclorul, legendele și mitologia includ multe variante ale aceleiaşi poveşti. Astfel, există mai multe versiuni și ale poveştii zodiacului chinezesc. Versiunea pe care urmează să o citiți este legată de o mare întrecere, fiind probabil cea mai potrivită a fi povestită copiilor înainte de culcare.

Odată, demult, legendarul Împărat de Jad a hotărât să organizeze o întrecere mare la care a invitat să participe toate animalele din împărăţie.

Din păcate, numai 12 animale au răspuns invitaţiei. Fiindu-le recunoscător pentru eforturile lor, legendarul Împărat de Jad, le-a răsplătit, numind fiecare an calendaristic din zodiacul chinezesc cu numele unuia din cele 12 animale participante la întrecere. Anii calendaristici au luat numele animalelor în ordinea sosirii acestora.

Iată şi cele 12 animale care s-au prezentat la marea întrecere: șobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, șarpele, calul, capra, maimuța, cocoşul, câinele și porcul.

Pisica şi Şobolanul

Auzind de invitația făcută de legendarul împărat de a participa la marea întrecere, pisica l-a rugat pe cel mai bun prieten al ei, șobolanul, s-o însoțească, hotărând sa meargă împreună.

Dar pisica avea obiceiul să mai lenevească puțin dimineața, înainte de a se scula. Aşa încât, temându-se că ar putea să nu ajungă la timp la marea întrecere, a rugat șobolanul s-o trezească a doua zi dimineața.

Dar șobolanul a uitat de promisiunea sa și a plecat la întrecere fără prietena sa cea mai bună, pisica.

Când pisica s-a trezit în cele din urmă din somn, era deja prea târziu. Ea nu a mai ajuns la timp la întrecere, și astfel nu există nici un an calendaristic din zodiacul chinezesc care să-i poarte numele. Din acel moment, de supărare, pisica a vânat întotdeauna șobolanul.

Șobolanul cel viclean

Șobolanul era de fapt prea emoționat la gândul de a participa la întrecere și de aceea a uitat să-și trezească prietena, pisica.

Pe drum, șobolanul a văzut alte câteva animale care mergeau în faţa sa și toate puteau să alerge mai repede decât el. Înainte de linia de sosire era un râu destul de mare, peste care trebuia să treci. Drumul era lung și șobolanul s-a simțit obosit. Nici nu știa să înoate prea bine. De aceea, i-a venit o idee grozavă, ca să nu rămână în urmă.

Șobolanul știa că boul este cel mai bun înotător și fiind și un animal foarte cinstit, va crede orice. Astfel, șobolanul l-a rugat pe bou să-l lase să se așeze pe capul său și a încercat să-l convingă că nu va reuși să alerge mai repede decât el, întrucât este un animal mic.

Boul, fiind un animal bun și cinstit, a fost de acord ca șobolanul să se suie pe el și să treacă râul înot împreună. Cum s-au apropiat de mal, șobolanul a sărit repede de pe spinarea boului și a ajuns la linia de sosire. Astfel, șobolanul a fost primul sosit, urmat apoi de bou.

De aceea, primul an calendaristic din zodiacul chinezesc poartă numele șobolanului, iar al doilea pe cel al boului.

Anul tigrului

La o distanţă mică de primii sosiți, a ajuns tigrul. Deși tigrul este un animal iute, a întâmpinat o mică problemă când a vrut să treacă râul. Curentul puternic al apei l-a împins înapoi, dar a luptat din toate puterile și a reușit în cele din urmă să ajungă la mal, fiind al treilea sosit.

De aceea, al treilea an calendaristic din zodiacul chinezesc se numește anul tigrului.

Anul iepurelui

Apoi, dintr-o dată a apărut și iepurele. Era ud tot și arăta foarte obosit. A încercat să treacă râul sărind din piatră în piatră, dar și-a pierdut echilibrul și a fost gata să se înece.

Din fericire, a reușit să se ţină de un buștean care plutea pe apă și a ajuns apoi la mal.

De aceea, al patrulea an calendaristic al zodiacului chinezesc s-a numit anul iepurelui.

Anul dragonului

Deși dragonul poate să zboare, el a ajuns abia al cincilea. El a trebuit să încetinească pe drum și să producă ploaie pentru toți oamenii și toate vietățile de pe pământ. Şi l-a văzut și pe bietul iepure care se ținea de bușteanul plutitor și care se lupta sa rămână la suprafață.

De aceea, a suflat din răsputeri pentru a împinge bușteanul la mal. Iepurele nu și-a dat seama că a fost salvat de dragon. De aceea, copiii care se nasc în anul iepurelui au totdeauna noroc în anul dragonului!

Calul, apoi șarpele

Imediat ce dragonul a ajuns la linia de sosire, după șobolan, bou, tigru și iepure, și-a făcut apariția calul.

Calul a crezut că va fi al șaselea sosit, dar s-a înșelat. Șarpele s-a încolăcit de piciorul lui fără ca el să știe și în momentul când au fost gata să ajungă la linia de sosire, șarpele a sărit repede. În acel moment, calul luat prin surprindere a dat din copite înainte și înapoi și s-a desprins de șarpe care și-a adjudecat locul al șaselea.

Câteva clipe mai târziu, capra, maimuța și cocosul au ajuns aproape toate împreună. Chiar înainte de a trece râul, cocoşul a văzut maimuța și capra. El a crezut ca va fi mai bine dacă vor acționa împreună și se vor ajuta unul pe altul să treacă râul, decât dacă fiecare ar fi încercat separat. Astfel, au făcut o plută împreună. Dar nu a fost ușor să stea toți trei pe o plută mică. Au trebuit să împingă și sa tragă și în cele din urma au reușit să treacă râul.

Luând-o apoi la fugă spre linia de sosire, capra a reușit sa ajungă prima, urmată de maimuță și de cocoş.

Câinele și porcul

Deși câinele era un bun înotător, el a ajuns al unsprezecelea. Fiind un animal jucăuș, a împroșcat prea multă apă în jur, lăsând în acest fel alte animale sa-l întreacă.

Târziu, după sosirea celor unsprezece animale, și-a făcut apariția și porcul. De fapt, Împaratul de Jad  își pierduse speranța de a mai vedea alte animale apărând, când dintr-o data a auzit guiț, guiț. Porcului, după cum ne așteptăm, i se făcuse foame şi deși participa la întrecere, s-a hotărât să se oprească și să mănânce. Dar a mâncat prea mult și i s-a făcut somn și în cele din urma a început sa moțăie. A avut însă noroc că s-a sculat la timp ca să ajungă la linia de sosire pe locul al doisprezecelea.

Uite aşa au ajuns lunile anului chinezesc să se numească cum se numesc  şi să fie în ordinea de acum.

Tradusă şi adaptată după:  http://greatstuff.hubpages.com/hub/Chinese-Zodiac-Story