„Cursul este foarte util pentru că întâmpină nevoia de povești a oamenilor, nevoia de a fi împreună și de a se exprima. Copiii învață să vorbească în fața unui grup, să se exprime în mod creativ, să fie parte dintr-o comunitate pe care să o anime prin povești. Apreciez foarte mult dinamismul trainingului, multitudinea de exerciții și jocuri, pe care mi-a fost ușor să le aplic în orele de consiliere. Materialul oferit drept suport de curs este foarte bogat și bine organizat și m-aș bucura să stea la baza unui opțional dedicat formării caracterului prin spusul poveștilor.”
ELENA G., consilier școlar
„Am fost încântată să particip la cursul despre spusul poveștilor. Adriana și Mădălina au format o echipă minunată, stabilind astfel un cadru intim, plăcut, sigur, în care am descoperit lucruri noi și le-am redimensionat pe cele știute. Dinamismul si implicarea 100% a celor două formatoare au făcut din participarea la acest curs o achiziție importantă pentru cursanți. Spusul poveștilor e atât un instrument în lucrul cu copiii, cât și un mijloc de a ajunge la noi înșine, un instrument care modelează și remodelează abordarea lumii emoționale a celuilalt (a copiilor, în mod special). Spusul poveștilor îți crează posibilitatea de a-ți găsi tonalitatea care te definește în relație cu lumea exterioară. Recomand acest curs tuturor cadrelor didactice”.
AURA A., psiholog și consilier școlar
„Cursul ar fi grozav să poată fi ținut și pentru învățătoare. Consider că munca în echipă are întotdeauna rezultate mai bune. Așa că mi se pare minunată ideea să lucrăm împreună la implementarea acestui proiect în cadrul orelor de lectură.
În al doilea rând, cursul are o mulțime de aplicații practice, care ar contribui la o mai facilă cunoaștere a elevilor de către învățători, ceea ce ar conduce inevitabil la un progres pentru fiecare copil. Cât de mult înseamnă valorizarea fiecăruia dintre noi, probabil că am simțit-o toți la un moment dat în viață.”
IONELA P., consilier școlar
„Cursul este foarte bine structurat și motivant pentru o cunoaștere altfel, tradițională și în același timp modernă, creatoare și plină de emoții, solicitantă și atractivă. Această formă de activitate este foarte bună pentru școală: poveștile înseamnă evoluție, creație, autodescoperire. Ar fi foarte bine ca aceste formări să fie aduse și în școli.”
CAMELIA R., consilier școlar
„Acest curs mi-a fost deosebit de util atât la clasă, cât și la activitatea din cabinet, deoarece a condus la o comunicare mai eficientă între mine și elevi, orele au devenit mai atractive, iar unii dintre elevi au reușit să-și învingă timiditatea și să comunice mai ușor. Creativitatea elevilor a fost stimulată și stima lor de sine a crescut – s-au simțit foarte eficienți”
VALENTINA G., profesor consilier
”Cursul Spusul poveștilor ca metodă educațională a fost unul dintre puținele cursuri unde chiar am simțit că evoluez, că mă ”perfecționez” în adevăratul sens al cuvântului, nu doar pe hârtie, pentru împlinirea unor reguli din sistemul de învățământ. Cursul în sine a fost extrem de atractiv, aducând ceva nou pentru mine. Recunosc că asociam poveștile cu grădinița și că nu am pus accent (ca învățătoare) pe ele, fie acestea clasice sau moderne. M-am bucurat că cei mici învață povești la grădiniță, iar eu am trecut la lucruri ”mai serioase”.
Prin cursul acesta am învățat că poveștile pot fi altfel și că modul de a le folosi poate fi unul extrem de bogat, de complex, de atractiv și de folositor pentru elevii mei. Am descoperit o multitudine de povești interesante, amuzante, cu valori educative – perfecte pentru a modela gândirea copiilor în mod pozitiv.
Ca urmare a participării la acest curs m-am îmbogățit (personal) cu o nouă gândire (mai veselă și mai deschisă) în ceea ce privește aplicarea poveștilor la clasă. Am primit o colecție întreagă de povești valoroase. Am învățat cum să aplic metode moderne care să se potrivească în cadrul orelor de literatură, dar și la opționale precum Dezvoltare personală sau Teatru. Elevii au adorat să spună povești în acest mod natural, să își învingă emoțiile negative, să amuze publicul, să fie încurajați și susținuți, dar și să asculte poveștile spuse de ceilalți.
Acest curs m-a ajutat și să creez un nou opțional în care am combinat spusul poveștilor cu arta teatrală, pe care l-am implementat anul următor la clasă. Ceea ce am reușit strict pe metoda principală învățată la curs a fost să organizez (împreună cu Adriana și Mădălina) o serbare 100% bazată pe povești în acest gen. Elevii erau clasa a II-a, iar serbarea a fost un succes. Părinții au fost impresionați, iar ulterior mi-au spus că cei mici spun poveștile chiar și în hipermarket, când se întâlnesc cu alți prieteni, amuzându-se împreună. Au fost tare mândri de ei, iar serbarea a ieșit din tiparele clasice cu poezii și roluri banale.
În alt an, în săptămâna Școala Altfel, am fost la grădinița de lângă școală și am spus povești copiilor mai mici decât noi. Am învățat că pentru ei poveștile acestea nu au aceeași valoare, pentru că nu le pătrund sensul profund. Însă elevii mei s-au simțit minunat să fie actori și povestitori în fața lor. Totuși, colecția de povești se potrivește mai degrabă la școală, nu la preșcolari.
Ar fi ideal dacă metoda ar fi integrată într-un opțional oferit de Minister, cu suport de curs bogat și atractiv.
Nu în ultimul rând, am apreciat și m-a ajutat enorm să cred într-un viitor mai bun pentru școala românească, faptul că Adriana și Mădălina însele sunt extrem de implicate și dornice să adauge ceva de valoare în învățământul nostru. E minunat să simți că mai este cineva care pune accent pe calitate, în acest sistem îndoielnic.
IRINA S., profesor învățământ primar, Școala Gimnazială Nr. 156
Cursul pe care Adriana și Mădălina l-au ținut cu elevii mei a fost extraordinar! Copiii au fost extrem de încântați și așteptau cu mare nerăbdare întâlnirile săptămânale cu ele. Prin activitățile desfășurate, elevii și-au îmbogățit vocabularul, și-au dezvoltat imaginația și creativitatea, gândirea și atenția, au învățat să-și stăpâneasca emoțiile atunci când vorbesc/povestesc în fața clasei sau a unui public format din adulți (in cazul serbării de la sfârșitul cursului), au participat cu mare plăcere la jocurile de rol, au descoperit cu ajutorul poveștilor consecințele unor fapte si atitudini. Nivelul de implicare si participare al fiecărui elev a fost foarte ridicat. Pentru ca toate poveștile pe care le-au folosit au avut morală, acestea au contribuit mult la formarea normelor de conduita socială și la însușirea unui comportament social pozitiv.
Pe mine, în calitate de învățător al clasei, m-au ajutat foarte mult și în stimularea lor în ceea ce privește dragostea față de lectură și de cărți, toți copiii din clasă fiind azi foarte dornici să citească.
Elena N., profesor învățământ primar, Școala Gimnazială Nr. 156